SADA

Kulturni centar Rex, Obilićev venac 2 25.4.2024. - 25.4.2024.

MALO VEROVATNA MISIJA: CRNO I BELO HAITIJA sa ŽAK LAROŠEM

ČETVRTAK 25.4.2024. U 19H, OBILIĆEV VENAC 2, prvi sprat Borba koja se vodi na Haitiju: Rasa, antiimperijalizam, i pseudo-multilateralna dominacija u epohi opadajuće američke hegemonije. Haićanski revolucionari, sa kontrolom nad novoosnovanom nezavisnom crnačkom republikom, su 1804. godine pred sobom imali teško pitanje: šta učiniti sa poljskim vojnicima koji su ostali zaglavljeni na ostrvu a borili su se na strani Haitija? // The Ongoing Struggle in Haiti: Race, Anti-Imperialism and Pseudo-Multilateral Domination in an Age of Waning American Hegemony In 1804 Haitian revolutionaries now in charge of their newly independent Black nation were confronted with a perplexing task: what should be done with a population of Polish soldiers stuck on the island who fought on the side of Haiti?
Studentski kulturni centar (ispred ulaza) 21.4.2024. - 21.4.2024.

Subjekti i objekti debate u Beogradu tokom duge druge polovine XX veka (1950 - 2000 ---)

Nedelja 21. april, 18h /// Tura će tokom posete lokacijama poput SKCa, Doma omladine, nekadašnje Skupštine SR Srbije itd. ponuditi najaktuelnija tumačenja nekih od ključnih debata datog perioda.
2.4.2024. - 2.4.2024.

2. Seminar za svakoga: Levica i (periferna) država, (periferna) levica i nacija

UTORAK 2. april, 19h ----- Učesnice-i: Aida Ćorović, Darko Drašković, Aleksandar Matković, Noa Treister Ista tematska meta i odstojanje kao na prvom seminaru: Cilj seminara je da se razmotre teme kapitalističke (polu)periferije iz teorijskog i praktičnog ugla, u smislu njihovog razumevanja u svakodnevnim društvenim borbama i debatama kao i njihovog značaja u okvirima i ciljevima programa partija, političkih pokreta i aktivističkih platformi. Usled retkih rasprava na ovu temu, čini se da je pozicija kapitalističke periferije ili nešto što svi podrazumevaju i smatraju nepromenjivim, zbog čega je nije potrebno ni uzimati u obzir, ili je ta tema ciljano, čak neminovno isključena iz diskusija jer dovodi u pitanje brojne vladajuće i samorazumljive pojmove i perspektive (na primer: rast, razvoj, lokalne i globalne integracije, pravna i vrednosna utemeljenja i opredeljenja itd).

NEKADA

Kulturni centar Rex 5.4.1998. - 5.4.1998.

Deca deci

Kabare za decu - izvodjači: glumci pozorišta DK Vuk Karadžić
Kulturni centar Rex 27.6.2005. - 9.7.2005.

LETNJA INTERNACIONALNA RADIONICA PLAVOG POZORIŠTA "SAVREMENI TEATAR - MISAO I TEHNIKA"

subota, 9. jul, 21:00 - prezentacija radionice
Kulturni centar Rex 23.4.2011. - 23.4.2011.

Saša Stojanović: Sepi Dru sluša ploče i razgovara sa ljudima

Govorni programi Kulturnog centra Rex

UVEK

O REX-u

REX je centar za savremenu umetnost i angažovanu kulturnu praksu. Zajednički cilj REXovih projekata je da se osnaže i ohrabre pojedinci, grupe i inicijative da izraze i realizuju svoje ideje, i da, razvijajući razumevanje za društvene odnose, koriste svoje znanje i veštine na kreativan način.

Više o REX-u